Лавров: Нивото на сътрудничеството между Русия и Китай е най-доброто за цялата история на отношенията между двете страни

Нивото на сътрудничеството между Русия и Китай е най-доброто за цялата история на отношенията между двете страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с китайския си колега Уан И, предаде ТАСС.

„Ние дадохме висока оценка на политическите ни контакти, включително и на хода на подготовката на предстоящата през тази година визита в КНР на руския президент Владимир Путин, – каза Лавров. – Държавните глави ще могат да обсъдят двустранните въпроси и сътрудничеството в международните работи и в кулоарите на срещата на върха на Г-20, която тази година ще се състои в китайския Ханджоу през септември. За края на годината е планирано и посещение в РФ на премиера на Държавния съвет на КНР Ли Кецян за участие в поредната 21-ва редовна среща на ръководителите на правителствата на Русия и Китай“.

По думите на Лавров Москва и Пекин са потвърдили линията си на непризнаване на ядрените амбиции на Пхенян.

На срещата приоритетно внимание е било отделено на положението на Корейския полуостров. „Двете страни потвърдихме последователната си линия на отстояване на режима за неразпространение и непризнаването на ядрените амбиции на Пхенян, – подчерта Лавров. – И Русия, и Китай се обявяват за приемането на мерки, които от една страна да попречат на бъдещото развитие на севернокорейските ракетно-ядрени програми, а от друга страна да не доведат до увеличаване на напрежението в региона и да не блокират възможността за политико-дипломатическо разрешаване“.

По-рано, откривайки преговорите с китайския външен министър, Лавров подчерта, че Москва възнамерява качествено да подобри търговско-икономическото си сътрудничество с Пекин.

„Всестранното задълбочаване на сътрудничеството с Китай е приоритет на външната ни политика, – каза руският министър. – Имаме за цел укрепването на стратегическото ни партньорство и сътрудничество. Това отговаря на основните интереси на народите ни“.

Лавров заяви, че разчита на това и през тази година политическият диалог да бъде не по-малко интензивен от миналата.

„Въпреки неблагоприятната ситуация в световната икономика, Китай остава наш водещ търговско-икономически партньор, – отбеляза той. – Възнамеряваме последователно и качествено да подобряваме търговско-икономическото си сътрудничество“.

Лавров заяви още, че сътрудничеството между Москва и Пекин по международните въпроси се превръща във все по-важен фактор в световната политика.