Лавров: НАТО се опитва да въвлече Черна гора в Алианса преди Обама да напусне поста си

Правят се опити Черна гора да бъде въвлечена в НАТО преди американският президент Барак ОБама да напусне поста си, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на пресконференция в кулоарите на годишната среща на министрите от Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в германския град Хамбург, предава ТАСС, цитирани от ИА Фокус.
„НАТО разширява своята инфраструктура към границите на Русия. За първи път от много години Съединените американски щати разполагат своите тежки военни средства в балтийските държави“, отбеляза Лавров и добави: „Все пак обаче НАТО продължава да повтаря, че няма да приема нови членове“.
„Неистови опити се правят да се въвлече Черна гора в НАТО, никой не пита дали хората в тази страна го искат, въпреки че няма нищо лошо да има консултации по този въпрос“, заяви още руският външен министър и завърши: „Изглежда, че целта е Черна гора да стане член на НАТО преди Барак Обама да напусне поста си. Въпреки това, тези опити не носят полза на НАТО“.