Лавров: Москва очаква възобновяване на сътрудничеството с НАТО

Москва очаква от НАТО отговор на инициативата за възобновяване на сътрудничеството между Русия и алианса. За това съобщи външният министър на РФ Сергей Лавров, предаде в сряда Газета.ru.

„Нееднократно сме казвали, че нямаме намерение да тръшкаме вратата. В отношенията ни със Запада няма неразрешими проблеми при наличието на добра воля от всички страни“, отбеляза Лавров в Атина по време на церемония по присвояването му на степента почетен доктор на Университета в Пирея.

По думите му „сред западните ни партньори, които бяха в еуфория след края на Студената война, надделя прословутата линия за отказ от равноправен диалог, за завладяване на геополитическото пространство“. Лавров допълни, че безпокойството предизвиква и предприетият от НАТО курс към сдържане на Русия.

„Очакваме от НАТО конкретен отговор на нашите инициативи за възобновяване на сътрудничеството“, заяви министърът на външните работи на Русия.

Лавров нарече също така тъжна ситуацията, в която „НАТО се отдръпва от професионален диалог с Русия“.

По-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че НАТО принуждава Русия да предприема отбранителни ответни мерки.

Източник: Руски дневник