Лавров: Москва отхвърля претенциите на Северна Корея за ядрен статут

Москва признава правото на Северна Корея за мирен атом, но отхвърля претенциите ѝ за ядрен статут, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за монголски, японски и корейски медии, предаде ТАСС.

“Много ни тревожи ситуацията на Корейския полуостров. Считаме за необходимо да направим всичко възможно, за успокояването й и за това да не се допусне негативна спирала, когато действието от една страна води до допълнително противодействие от друга, навлизайки в „порочен кръг“. Ние, както и Китай не приемаме ракетно-ядрените амбиции на Северна Корея”, подчерта Лавров.

“Убедени сме, че това противоречи на общите интереси за стратегическа стабилност, режима на неразпространение на ядреното оръжие и несъмнено на ангажиментите на самата КНДР, предвидени в съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Ние признаваме суверенните прана на Северна Корея за мирен атом, мирен космос, разбираме и считаме за напълно обосновани притесненията на Пхенян за това, което се случва в региона и може да създаде реална заплаха за сигурността на страната. Но, признавайки законните притеснения на КНДР в сферата на собствената им сигурност, ние отхвърляме претенциите й за ядрен статут и се обявяваме срещу философията за ядреното разпространение, която нашите севернокорейски съседи на практика проповядват открито”, подчерта руският министър.

По думите на Лавров такава политика от страна на Пхенян противоречи не само на позициите на Русия и Китай, но и на всички участници в Договора за неразпространение на ядрено оръжие. „Трябва да се противодейства на подобна  философия“, заяви руският външен министър.