Лавров: Москва няма да забрави съучастието на Турция с терористите

Москва няма да забрави това, че Турция е съучастник на терористите, но остава приятелски настроена към турския народ. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианското списание Limes, предаде ТАСС.

„Ние няма да забравим това съучастие с терористите, – подчерта министърът. – В същото време ние не поставяме знак за равенство между част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на нашите военни в Сирия, и нашите отдавнашни и надеждни приятели сред турския народ“.

За Русия въпросът за борбата с тероризма, също както и разрешаването на кризата в Сирия, „носи принципен характер“. „Затова атаката на ВВС на Турция срещу руския бомбардировач не може да промени подходите ни,  – отбеляза Лавров. – Ако турската провокация е преследвала тази цел, то нейните автори очевидно са се объркали“.

„Извършената от Анкара акция се превърна в безпрецедентно предизвикателство за Руската федерация, – отбеляза Лавров. – Очевидно е, че подобни действия не можеха да не се отразят на руско-турските отношения – доверието към Турция като към партньор е сериозно подкопано. В резултат от това сътрудничеството между страните ни, за чието изграждане бяха положени немалко усилия през последните години, се прекратява в много направления. Това не беше наш избор“.

„До този момент ние така и не чухме от ръководството на Турция нито извинения, нито изразяване на готовност по някакъв начин да компенсират последствията от извършеното, нито намерение по нужния начин да бъдат наказани виновните, – констатира Лавров. – Напротив, от Анкара се раздават твърдения, че турската страна е била права и е защитавала своя уж нарушен суверенитет“. Според Лавров произнесените от турските политици неясни думи за „огорчение и съжаление“ „не отговарят на степента на сериозност на случилото се“.

Русия, припомни той, нееднократно е подчертавала безпокойството си от нарастването на терористичните заплахи  в Турция и от отсъствието на готовност у турските власти да сътрудничат в борбата с тероризма. „В частност, независимо от нашите нееднократни обръщения, Анкара, с редки изключения,  се отклоняваше от сътрудничеството при задържането и предаването на руската правоохранителни органи на граждани на Русия, отправящи се в страните от Близкия изток и Северна Африка с цел да се присъединят към действащите в региона терористични и екстремистки групировки“, подчерта Лавров.

След този епизод за всички външни страни, имащи влияние върху хода на събитията в Сирия, „настъпва моментът на истината“. „Трябва ясно да се определи – или сме срещу тероризма и заедно се борим срещу това зло, или за някого заявленията, приети във Виена в хода на двете заседания на Международната група за подкрепа на Сирия, са незадължителни декларации, камуфлаж, прикриващ користни геополитически задачи в Сирия и тайни връзки с терористите, включително доставки на краден петрол и исторически ценности“, заяви руският министър.

„Събитията от последно време, включително и варварските терористични актове срещу руския самолет и мирните хора във Франция, Ирак, Турция, Ливан и Египет, потвърждават, че терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) е отправила сериозно предизвикателство на човешката цивилизация, опитвайки се да създаде квази-държава“, каза Лавров.

„За да се борим ефективно срещу тази тотална заплаха са необходими солидарни действия от страна на международната общност на универсална международно-правна основа,- подчерта той. – Всяка държава трябва да внесе принос в разгрома на терористите и да потвърди солидарността си с конкретни действия“.

Лавров припомни за инициативата на руския президент Владимир Путин за създаването на единен антитерористичен фронт под егидата на ООН.

„С цел ликвидирането на огнището на тероризма на територията на Сирия Въздушно-космическите сили на Русия със съгласуване със сирийското ръководство продължават операцията, чиято цел е да помогне да се прочисти територията на тази страна от терористите от ИД и другите терористични формирования, – каза още руският министър. – Усилията за координиране на действията ни с редица западни партньори, в частност, с Франция, са с цел повишаване ефективността на борбата с тероризма“.

„Към въоръжената борба с ИД се включват все повече нови страни, включително, например, Великобритания и Германия. Така че трябва да си представяме не перспективата за членство на ИД в ООН, а сроковете за нанасяне на окончателно поражение върху тази и другите терористични групировки“, каза Лавров.

При това антитерористичните усилия трябва да носят „комплексен характер и да включват съдействие за политическото стабилизиране и социално-икономическата рехабилитация на региона в Близкия изток и Северна Африка при уважаването на суверенитета на разположените там държави, както и мерки, насочени срещу радикализацията на обществените настроения“.