Лавров: Москва е готова за свикване на Съвета Русия-НАТО

Москва е готова за провеждането на Съвета Русия-НАТО, в РФ се събраха много въпроси към алианса. Това заяви в Никозия руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Разбрах, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил свикване на Съвета Русия-НАТО (СРН) на ниво постоянни представители, – каза руският външен министър. – Русия никога не е отказвала работа в този формат, както и в други“.

Министърът припомни, че „след агресията на Михаил Саакашвили в Южна Осетия през 2008 г. по инициатива на САЩ СНР бе замразен“. „Няколко месеца след това самите членове на НАТО заявиха, че това е било грешка и СНР трябва да се събира „при всякакви климатични условия“, като се изразиха те, – продължи Лавров. – Но сега след събитията в Украйна, когато беше организиран антиконституционния въоръжен преврат, когато на власт дойдоха националисти, нашите колеги в НАТО за пореден път се обидиха и заявиха за замразяване на механизмите между РФ и НАТО, включително прекрати работа и СРН“.

„Ако сега на (генералния секретар на НАТО) господин Столтенберг са му разрешили да прояви такава инициатива, то ще се съберем, ще видим, ще чуем какво искат да ни кажат колегите ни в НАТО, – отбеляза руският външен министър. – Ние сме събрали изключително много въпроси към НАТО, в това число и по отношение на това как се нарушават договореностите, съществуващи в рамките на Съвета Русия-НАТО, затова имаме много за какво да говорим“.

„Най-важното е да не допускаме отклоняването от ключовия принцип, заложен в основата на отношенията ни с НАТО – принципа на равноправната и неделима безопасност, когато никой в Евроатлантика не трябва да укрепва сигурността си за сметка на сигурността на другите“, подчерта Лавров.