Лавров: Москва вижда в действията на Анкара „неоосмански стремежи“

Москва вижда „неоосмански стремежи“ в действията на Анкара, експанзионистичните мотиви на която звучат не само по отношение на Сирия, заяви в интервю за РИА Новости руският външен министър Сергей Лавров.

„В действията на Турция, а те са основните инициатори на всички тези разговори за зони за сигурност, „План Б“ и прочие агресивни стремежи, може да се видят експанзионистични мотиви не само по отношение на Сирия. Турците продължават да се намират в Ирак, разполагайки там свой контингент без съгласието и въпреки искането на законното иракско правителство, заявявайки при това, че са въвели войските си там, за да укрепят суверенитета и териториалната цялост на Ирак“, каза Лавров.

По думите му в това се заключават „неоосманските стремежи: в разпространяване на влиянието и завладяване на територии“.

„Те се проявяват доста силно. И въобще поведението им е безпардонно. Знаете ли колко пъти миналата година турците са нарушили въздушното пространство на Гърция? Някъде към 1800 пъти. Само за миналия месец са над 200. Нито веднъж никой Брюксел и нито един от командирите в НАТО не каза и дума за това, защо един от членовете на Северноатлантическия алианс редовно нарушава въздушното пространство на друг член на организацията. Така че подобно оневиняване на очевидно експанзионистичното поведение може да не доведе до добро“, подчерта руският министър.