Лавров: Между Русия и САЩ има разбирателство за Сирия

Русия и САЩ имат общо разбиране за принципите за уреждане на конфликта в Сирия, но постигането на съгласие по тях е по-лесно от осъществяването им на практика, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

  Лавров каза, че ситуацията в Сирия е била главна тема на разговорите му с американския държавен секретар Рекс Тилърсън и президента Доналд Тръмп във Вашингтон в сряда.

„Става дума за това, че всяка от нашите страни заедно с други големи играчи в Близкия изток като Турция, Иран, държавите от Персийския залив оказват въздействие върху различните сирийски страни, насърчавайки ги добросъвестно да се отнасят към изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, изискващи преговори, разработване на нова конституция, подготовка на избори“, каза Лавров по телевизия „Първи канал“.
„И по този въпрос ние с американците имаме взаимно разбирателство“, заяви той.

 Според него „договарянето по принцип за тези неща е по-лесно от осъществяването им на практика, като се има предвид, че на място в Сирия има твърде много играчи, преди всичко самите сирийски страни, разбира се, ИДИЛ и „Джебхат ан нусра“, тези, които си сътрудничат с тях“.

По думите му се планира действащият в четири района на Сирия режим на деескалация да се разпростре по-нататък и върху останалата територия на страната.

Лавров каза, че не е обсъждал с Тръмп при посещението си във Вашингтон уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми.

Източник: Медиапул