Лавров критикува Порошенко за думите, че руснаците не са братя на украинците

Руският министър на външните работи Сергей Лавров подложи на критика думите на украинския президент Петро Порошенко за това, че руснаците не са братя на украинците.

„Когато президентът Порошенко казва, че „руснаците не са ни никакви братя“, нима това е приятелско?“, заяви Лавров в изказването си на руския младежки образователен форум „Територия на смислите в Клязма“.

Министърът предложи да се бъдат открити в които и да е руски медии, да не говорим за държавните, негативна оценка по отношение на украинския народ. „Произвежда абсолютно противоположни действия ръководството на Украйна, когато искат да променят генетичния код на украинците, -подчерта руският министър. – Това няма да стане“.

„Имам много приятели украинци. Ние се срещаме и до днес, общуваме, – добави той. – Убеден съм, че народната мъдрост ще надделее“.

По думите на Лавров, украинците постепенно започват да разбират, че страната трябва да се откъсне от модела за „външно управление“.

„Действията по отношение на нашите писатели, артисти, филми, забранени списъци – културата се опитват да насилят според политическите потребност: всичко това формира отношението на хората. Но аз не смятам, че такива действия ще имат успех. Да, за известен период успяха да всеят омраза и абсолютно некритично възприемане на случващото се. Но смятам, че много хора в Украйна все повече разбират, че не може постоянно да се намират под външно управление“, отбеляза Лавров.

„Ние никога не сме имали и не можем да имаме негативни чувства по отношение на украинския народ“, обобщи руският външен министър.

Според него, Минските споразумения съдържат всичко необходимо за постигането на разрешаване на конфликта в Украйна, но те имат малко общо с предлаганите от западните страни условия за разрешаване на кризата.

„Нашите западни партньори са много изкусни във всяка интересна интерпретация на договореностите и собствени решения“, отбеляза министърът.

„Когато колегите ми, включително и от САЩ, казват, че веднага щом се разреши украинската криза, естествено, на условията, на които те считат за правилни, които имат малко общо с минските споразумения, тогава санкциите мигновено ще изчезнат“, каза още Лавров.

„Гледам на тях със съчувствие: или ме лъжат в лицето, или не разбират нищо от политиката на собственото си ръководство“, подчерта руският външен министър.

Лавров смята, че кризата в Украйна е възникнала заради отказа на Запада да работи съвместно с Русия над системата за сигурност в Евроатлантика.

„Нашите западни партньори се отказаха от принципа на създаването на единно и неделимо пространство за сигурност в Европа, – каза той. – Това е системен проблем, а всичко останало, включително и трагедията в Украйна – са негови производни“.

Лавров припомни, че съответният принцип за създаване на единно пространство за сигурност в Евроатлантика е бил провъзгласен в рамките на ОССЕ. „Но когато ние предложихме да бъде превърнат този принцип в юридически задължителен, те ни казаха, че юридически гаранции за сигурност са възможни само в НАТО“, добави той.