Лавров: Киев отвлича вниманието и протаква времето

Върховната рада на Украйна подрива усилията на „нормандската четворка”. Според министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, решенията на киевското правителство преобръщат минските договорености „с главата на долу”, цитира думите на Лавров РИА Новости.

По думите на руския външен министър, Берлин и Париж разбират, че действията на украинските власти са в разрез с постигнатите споразумения, а Киев всячески протаква във времето с мирното решение на конфликта. Така например, молбата да се въведат миротворческите сили в Донбас, може да се окаже тактическа уловка с опит за отвличане на вниманието и протакване във времето. Москва очаква, че европейските колеги ще поискат от Украйна стриктно изпълняване на поетите отговорности.

В интервю главата на руското ведомство спомена и конфликта в Близкия Изток. Той разказа, че Русия е разочарована от действията на международната коалиция в Йемен, а именно от отсъствието на консултации в Съвета за сигурност на ООН от самото начало на провеждане на военната операция, ръководена от Саудитска Арабия. По думите на Лавров, сега е необходимо напълно да се прекрати огънят и страните в конфликта да седнат на масата за преговори.