Лавров и Кери се срещнаха в Рим

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на среща в Рим с държавния секретар на САЩ Джон Кери заяви, че опитите за натиск върху Русия са безперспективни, предаде RT.

Тази среща е 17-та между външните министри на Русия и САЩ. Това се казва в публикуваното в понеделник съобщение на страницата на МВнР на Русия във Facebook. При обсъждането на двустранните отношения Сергей Лавров изтъкна, че „тяхното развитие е възможно само на основата на равноправието и взаимното зачитане на интересите“.

Също така, двамата обсъдиха ситуацията в Украйна, като руският министър подчерта, че тя може да бъде урегулирана само чрез преговори между страните и се надява на скорошна среща в Минск на контактната група.

Двамата дипломати обсъдиха и въпросите за близкоизточното уреждане, които спешно трябва да бъдат решени, както и това, че трябва да се направи така, че да не деградира ситуацията. Това заяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Срещата се проведе в резиденцията на американския посланик в Италия.

Близкоизточната тема беше заявена като централна, с оглед на планираните консултации в Рим на Кери с израелския премиер Бинямин Нетаняху, съобщи по-рано официалният представител на държавния департамент на САЩ Мари Харф.