Лавров и Кери са за мирното урегулиране на ситуацията в Украйна

Външните министрите на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери, през последните 24 часа два пъти обсъдиха ситуацията в източна Украйна. Последният разговор е бил по инициатива на държавният секретар на САЩ Джон Кери.

«По време на втория разговор, Джон Кери и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, са говорили за необходимостта от урегулирането на ситуацията в ключовите градове на източна Украйна, да премине по мирен път и чрез диалог, като двамата са срещу прилагането на силови действия», каза официалният представител на държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

Както съобщиха по-рано от МВнР на Русия: «държавният секретар съобщил, че в развитието на предходния разговор, американската страна вече предприема стъпки с цел използване на своето влияние върху властта в Киев, с цел да ги насърчи да бъде организирано вътрешноукраинския национален диалог за нормализирането на ситуацията в югоизточната част на Украйна, както и да обезпечи постигане на истинския представителен характер на конституционната реформа. Двамата дипломати са единодушни, че напредъкът в тези области ще допринесе свикването на заседание във формат „САЩ – Русия – Европейски съюз“ с участието на представителите на Украйна в интересите на съдействието за урегулирането на вътрешноукраинската криза», отбелязаха от руското ведомство.