Лавров и Кери обсъдиха борбата с тероризма и обстановката в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха борбата с тероризма по време на проведените днес двустранни разговори в Лаос, предаде РИА Новости.

Те говориха в кулоарите по време на събитие по линия на АСЕАН.

Ръководителите на външнополитическите ведомства на двете държави са обсъдили въпросите за регулирането на сирийския конфликт, както и двустранните отношения между Москва и Вашингтон. Частично тези теми бяха част от срещата им на 15 юли в Москва, отбелязва агенцията.

След преговорите Сергей Лавров отбеляза, че САЩ досега не могат да определят критерия за разграничаване на сирийската опозиция от терористите. „Засега ние се сблъскваме със ситуация, в която американските ни партньори буквално от началото на годината ни уверяваха, че могат да разграничават опозицията, с която си сътрудничат, от терористичните структури, но до момента това не им се получава“, съобщи руският министър.

По думите му, в Сирия често пъти възникват ситуации, когато на териториите, контролирани от терористите, остават така наречените „умерени опозиционери“, които искат „да участват в режима на прекратяване на бойните действия и да осигурят този режим без какъвто и да било ущърб за потискането на ИДИЛ и „Джебхат ан-Нусра“.

Лавров заяви още, че междусирийските преговори в Женева трябва да бъдат възобновени колкото се може по-скоро.

„Трябва да се свика колкото се може по-скоро поредният кръг, дори бих казал, че той ще бъде първи, тъй като предишните опити трудно биха могли да бъдат наречени такива“, поясни дипломатът, като добави, че в обсъждането на проблемите трябва да участват всички опозиционни сили в Сирия без изключение.

По думите на Лавров, Дамаск е готов да работи с опозицията, но Висшият комитет по преговорите засега заема неконструктивна позиция.

„Той не излага никакви предложения, поставя ултиматуми, които са известни на всички нас и които няма да доведат до нищо добро“, каза руският министър.

Той нарече исканията на Висшия комитет по преговорите за оставката на Асад „абсолютно безизходна позиция“.