Лавров и Кери обсъдили плана на Порошенко

Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдили в телефонен разговор напрегнатата  ситуация в Украйна в контекста на обявения от президента Петро Порошенко мирен план за югоизточните региони на страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщението, публикувано на сайта на министерството на външните работи на Русия.

Разговорът се състоял по инициатива на американската страна.

Лавров подчертал, че не е възможно да се постигне деескалация на вътрешната криза в Украйна без пълно прекратяване на бойните действия и установяване на общо, а не на временно примирие.

Руският министър отбелязал, че Киев трябва да се откаже от издигането на ултимативни искания и да започне равноправен диалог с представителите  на Луганска и Донецка народни републики, с цел да бъде постиганат диалог и урегулиране на ситуацията.

„Невъзможно е деескалирането на ситуацията в Украйна без пълното прекратяване на бойните действия, установяване на всеобхватно примирие и начало на мирни преговори“, подчертал Лавров в разговора с Кери.

Стана ясно, че Лавров и Кери се съгласили да продължат контактите в рамките на международните усилия за съдействие на прекратяването на насилието в Югоизточна Украйна на основата на Женевското споразумение от 17 април 2014 г. и пътната карта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).