Лавров и Кери дадоха положителна оценка на развитието на примирието в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор в неделя дадоха положителна оценка на реалния напредък в гарантирането на примирието в Сирия. Това се съобщава на сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Разговорът се е състоял по американска инициатива.

„Бе изразена обща положителна оценка на реалното развитие в гарантирането на примирието в Сирия, което като цяло се спазва и вече е довело до рязък спад на насилието“, се казва в съобщението.

Ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС) са се договорили и в бъдеще да гарантират чрез представителите си в Женева ритмичната работа на целевите групи на МГПС по хуманитарните въпроси и прекратяването на огъня.

Лавров и Кери са подчертали важността на незабавното начало на преговорния процес между страните в конфликта в Сирия под егидата на специалния представител на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура.

Събеседниците също така са отбелязали същественото подобряване на ситуацията с хуманитарния достъп в блокираните райони на Сирия.

Ръководителите на външнополитическите ведомства са обсъдили също така и конфликта в Йемен като изразили безпокойство във връзка с тежките хуманитарни последствия за мирното население.