Лавров заяви, че отменя визитата си в Турция

Руският външен министър Сергей Лавров отмени визитата си в Турция, планирана за 25 ноември. „Прието е решение за това да отменим срещата, която бе планирана за утре в Истанбул на ниво външни министри на РФ и република Турция“, заяви Лавров пред журналисти, предаде ТАСС.

По-рано бе планирано на 25 ноември Лавров да приеме участие в петото заседание на руско-турската Съвместна група за стратегическо планиране в Турция.

Терористичната заплаха от територията на Турция нараства, заяви Лавров. „Това, което е необходимо да се подчертае днес, се заключава в нарастването на терористичните заплахи, произтичащи от територията на Турция“, заяви Лавров. „И това е независимо от случая, който се случи днес“, каза той, имайки предвид атаката на турските ВВС срещу руския самолет Су-24.

Лавров: МВнР на Русия не препоръчва пътуванията в Турция

Заплахата от тероризъм от Турция е не по-малка от тази в Египет, и руското външно министерство не препоръчва на гражданите на Русия да пътуват в Турската република, добави още Лавров. „Според нашата оценка, заплахата (от тероризъм, произтичаща от Турция) е не по-малка от тази в Египет“, заяви руският министър.

Той припомни, че на срещата с краля на Йордания Абдула Втори руският президент Владимир Путин даде оценка на атаката на ВВС на Турция срещу руския бомбардировач. Министърът подчерта, че руският самолет е изпълнявал антитерористична мисия и се е намирал във въздушното пространство на Сирия. „Оценките (на Путин) са пределно ясни. Президентът заяви директно, че това не може да не засегне руско-турските отношения“, каза Лавров.

Припомняме, че фронтови бомбардировач Су-24 от руската авиогрупа претърпя катастрофа по-рано днес на територията на Сирия.

Както съобщи руският президент Владимир Путин, самолетът е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16. По думите на президента на РФ атаката на турските ВВС срещу руския самолет, участващ в антитерористична операция в Сирия и не представляващ заплаха за Турция, е „удар с нож в гърба“ на Русия.

Турският президент Реджеп Ердоган свика заседание на Съвета по безопасност на страната. То ще започне в близките часове и ще се проведе под председателството на самия Ердоган. В него ще участват премиерът Давутоглу, началникът на турския Генерален щаб и някои министри. Те ще обсъдят създалата се ситуация в условията на нарастващото напрежение заради инцидента с руския самолет, свален в Сирия.