Лавров: Западът се отдалечава от Русия заради връщането й към православието

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия се връща към традиционните си духовни ценности и това е една от причините за отдалечаване на Запада от нея, съобщава „Интерфакс-Религия“.

„За наше учудване дори започнаха да налагат тезата, че Съветският съюз с неговата комунистическа доктрина в крайна сметка е бил по-близо до разработената от Запад система от идеи, докато нова Русия се връща към своите традиционни ценности с корени в православието, и става още по-непонятно това раздалечаване “, заяви Лавров на среща с членове на Руския съвет по международни въпроси в Москва.

По думите му в последно време все по-отчетливо се проявява противоречие „между целта и желанието за укрепване на многообразието и стремежът на САЩ и историческия Запад да съхранят своите обичайни доминиращи позиции, между културно-цивилизационното многообразие на съвременния свят и опитите за налагане на западната ценностна система.

Последната, както отбеляза министърът, „все повече се отдалечава от своите собствени християнски корени и е все по-малко възприемчива към религиозните чувства на хората от други вероизповедания“.

Източник: „Гласове“.