Лавров: Западът използва Украйна като пионка в геополитическата игра

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ и ЕС, че стоят зад народния бунт в Украйна, който свали от власт прокремълския президент Виктор Янукович през февруари.

„В Украйна САЩ и ЕС опитаха да извършат, нека наречем нещата с истинските им имена, друга „цветна революция“, операция за противоконституционна смяна на режима“, заяви Лавров, цитиран от Интерфакс. В необичайно остра реч в московски университет Лавров каза още, че Западът опитва да използва украинската криза, за да отслаби Русия.

„Няма съмнение, че говорим не само за съдбата на Украйна. Те опитват да използват Украйна като пешка в геополитическа игра“, заяви Лавров. „Нашите западни партньори, на първо място САЩ, опитват да се държат като победители в Студената война, претендират, че могат да игнорират Русия в европейските дела и да предприемат действия, които пряко вредят на руските интереси в областта на сигурността“.

Лавров обвини Запада, че е предубеден спрямо Русия, като заяви, че Вашингтон и Брюксел опитвали да опетнят репутацията на Москва още преди началото на украинската криза. „Достатъчно е да припомним истеричната антируска пропаганда, която обхвана САЩ и ЕС много преди украинските събития, тяхното желание да опетнят Олимпийските игри в Сочи с всички възможни средства“, подчерта Лавров.

Западът многократно пренебрегвал предложенията на Москва за засилване на сътрудничеството в Европа. „В резултат на това беше пропусната уникална възможност наистина да преодолеем разделението в Европа“, каза още руският външен министър.