Лавров: Загрижени сме за продължаващото насилие в Украйна

Русия ще внесе проект за резолюция в Съвета за сигурност на ООН за положението в Украйна с призив да се изпълни „пътната карта“ на ОССЕ.

„Инструктирали сме посланика ни в Ню Йорк Виталий Чуркин да представи пред Съвета за сигурност проекта за резолюция относно ситуацията в Украйна, тъй като се увеличава тревогата ни от пълната липса на напредък в усилията за прекратяване на насилието и бойните действия“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Той посочи, че фокусът в резолюцията е върху необходимостта да се гарантира, че украинската страна ще започне да изпълнява пътната карта, изготвена въз основа на женевското споразумение от 17 април. Според него само справедлив диалог, защитаващ интересите на всички региони в Украйна, без изключение, включително и в процеса на конституционна реформа, ще гарантира устойчивост и укрепване на украинската държавност, която е в дълбока криза.

Лавров изрази загрижеността на Русия от продължаващото насилие, включително и в населените места, което причинява страдание и цивилни жертви, щети по инфраструктурата и в жилищните райони, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

Москва настоя и за незабавно разследване на употребата на забранени оръжия в Украйна. Министърът подчерта, че ще настоява мисията на ОССЕ, която има наблюдатели в Украйна, да установи факти за използването на забранени оръжия, както и да гарантира разследването на трагедията в Одеса.