Лавров: Отношенията между Русия и Турция зависят от бъдещото сътрудничество

Умението да се прощава е приложимо и в международните отношения. Това заяви външният министър на Руската федерация Сергей Лавров на форума „Територия на смислите на Клязма“, предаде ТАСС.

„Изобщо, и християнството, и останалите световни религии ни учат да прощаваме, да умеем да прощаваме“, отговори министърът на въпрос дали всичко в международните отношения може да бъде простено, включително и в контекста на отношенията с Турция.

„Разбира се, това не е абсолютна даденост. Да се прости може на хора, които са се разкаяли и са готови да отворят нова страница. Тези които не се разкайват.. На тях можем да простим вътре в себе си, без да възобновяваме отношенията си с тях“, каза Лавров, като допълни, че това невинаги е приложимо в международните отношения.

Според него възстановяването на предишното доверие между Русия и Турция зависи от това как сега страните ще подходят към сътрудничеството, както в двустранните въпроси, така и по темата за регулирането на сирийската криза.

„Дали ще бъде възстановено предишното доверие – това е много абстрактна категория. Всичко ще зависи от това, как ще подхождаме сега към сътрудничеството и контактите, при това, не само към двустранните такива, не само към това, как ще търгуваме в бъдеще, ще купуваме един от друг, ще строим нещо съвместно или ще реализираме някакви други инвестиционни проекти, но много неща ще зависят и от това как ще си сътрудничим за регулирането на кризата в Сирия“, каза Лавров.