Лавров в разговора с Кери посочи необходимостта от формирането на списък на сирийската опозиция

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди с държавния секретар на САЩ Джон Кери перспективите от поредната среща във Виенски формат за Сирия, съобщиха от руското МВнР след проведения телефонен разговор между министрите, предаде ТАСС.

Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

„В центъра на вниманието е била сирийската проблематика, включително и възможността за свикване на ново заседание на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС)“, съобщиха от министерството.

„Лавров посочи необходимостта от предварително изпълняване на решенията й от 14 ноември за формиране на делегация на патриотичната опозиция за участие в преговори с властите на страната под егидата на ООН и съставяне на списък с терористичните групировки, с които няма какво да се говори, а срещу които следва да се борим заедно, – отбелязаха от руското външно министерство. – С това би бил открит пътят към началото на процеса за политическото разрешаване на конфликта в Сирия при едновременното консолидиране на усилията в борбата срещу радикалните сили“.

От дипломатическото ведомство добавиха, че руският министър и държавният секретар са се съгласили с това, че по-нататъшното съдействие за началото на междусирийския политически процес трябва да се осъществява чрез запазването на консенсуса между всички участници в Международната група за подкрепа на Сирия.

Лавров и Кери са обсъдили също и графика на двустранните контакти.

В сряда редица чуждестранни медии съобщиха за намеренията на Кери да посети Москва следващата седмица за провеждане на преговори с Лавров за Сирия и Украйна. При това прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не изключи, че в Кремъл могат да приемат държавния секретар на САЩ.