Лавров: в Берлин се постигна консенсус за доставяне на хуманитарна помощ в Украйна

Външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна постигнаха консенсус по въпроса за доставяне на хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, оповестявайки резултатите от четиристранните преговори във връзка с кризата в Югоизточна Украйна, съобщи РИА Новости.

«В редица насоки, за които отдавна водим преговори вече има определен прогрес, преди всичко относно това, което касае формирания консенсус в полза на доставката на хуманитарните помощи за мирното население в Югоизточна Украйна. Всички изкуствено поставени въпроси относно хуманитарния конвой от Русия най-накрая отпаднаха. Всичко бе съгласувано с украинската страна и Международния Червен Кръст. Надявам се, че тази помощ в най-скоро ще започне да достига до онези, които имат нуждаят от нея», заяви пред журналисти Лавров.

Освен това, на преговорите в Берлин, Москва изрази мнение за необходимостта от безусловно прекратяване на огъня в Украйна, но Киев продължава да поставя условия.

«Ние потвърдихме позицията на Русия, която е за незабавно прекратяване на огъня и това неведнъж се е декларирало и трябва да бъде безусловно. Украинските коллеги обаче, продължават да поставят различни условия, при това достатъчно размити, включително, когато говорят за обезпечаване на непроницаемостта на границите», каза Сергей Лавров на пресконференцията.

Руският дипломат отбеляза, че Русия няма «нищо против, контролът над режима за пресичане на границата да бъде максимално ефективен» и «всичко, каквото зависи от Русия се изпълнява».

Също така, Лавров отбеляза, че наблюдателите на ОССЕ, които от седмици работят на руско-украинската граница, не са регистрирали каквито и да било нелегални пресичания на границата.

«Преди време в качество на добра воля, руската страна покани наблюдатели на ОССЕ на онези гранични пунктове, които от украинска страна се контролират от опълченците. Наблюдателите и досега работят там. Те докладват за всичко, което виждат във Виена, в щабквартирата на ОССЕ. През периода на тяхното пребиване на границата (вече около три седмици), не е регистрирано нито едно нелегално пресичане», подчерта Лавров.

Той отбеляза, че наблюдателите са регистрирали увеличение на потока от бежанци от Украйна.