Лавров: Визитата на Кери в Сочи показа провал на изолацията на Русия

Външният министър на Русия Сергей Лавров смята, че визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сочи показва провал на политиката на изолация на Русия, цитиран от РИА „Новости“.

Визитата на Кери означава преди всичко, че не се получи изолирането на Русия. Въпросите, които Кери повдигна в Сочи, не само за Украйна, а и за Сирия, Йемен и много други, показват, че без Русия е много трудно да бъдат разрешени. Така че аз съм признателен на моя колега. Мисля, че постъпи много отговорно. Ние честно и откровено обсъдихме всички регионални конфликти, отбеляза Лавров пред „Российская газета“.

По-рано Москва обяви, че е готова да продължи диалога с Вашингтон по всички въпроси, особено във военната и политическата сфера.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин определи преговорите с помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийски въпроси Виктория Нюланд като полезни и откровени. Нюланд е на визита в Москва от вчера.

Карасин добави, че на двустранна основа са обменили мнения във връзка с реализирането на минските договорености.

Нюланд се връща в Киев, където ще се срещне с основните политически лица в Украйна. Според мен обменът на мнения беше полезен, откровен и достатъчно прям, изтъкна Карасин.

Според него Русия и САЩ са се договорили да продължат двустранните контакти за Украйна.

Нюланд от своя страна заяви, че Вашингтон е установил тесни контакти с Киев и Москва. Тя изрази позицията си на пресконференция с Карасин и заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Американският представител поясни, че САЩ ще се стремят да повлияят за изпълнението на минските договорености. Нюланд определи срещата с руските представители като „много прагматична“.

По думите й украинският президент Петро Порошенко е дал уверение, че Киев няма да започне нови военни действия в Донбас.

САЩ продължават да влияят положително върху страните от украинския конфликт, каза американският представител./ news.bg