Лавров: Американските военни не слушат главнокомандващия Обама

Американските военни „не слушат“ своя главнокомандващ, президента Барак Обама, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, според когото Обама още по време на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Китай потвърди готовността си да взаимодейства с Москва по Сирия, предаде БГНЕС.

„Независимо от това, че върховният главнокомандващ на САЩ Барак Обама потвърди взаимодействието си с Русия, това той сам заяви по време на срещата си с Путин в Китай, военните очевидно не слушат своя главнокомандващ“, посочи Лавров в интервю за телевизионния канал НТВ.

“След ударите от 19 септември срещу хуманитарния конвой в Сирия нашата първа реакция беше, че ще поискаме разследване. А моят добър партньор (държавният секретар на САЩ – бел. ред.) Джон Кери, на когото това не прилича, заяви, че разследване може да се проведе, но ние знаем кой е виновен – сирийската армия или Русия, което и в двата случая означава, че е виновна Русия“, посочи още Лавров, според когото държавният секретар е силно критикуван от американското военно командване.

По думите му САЩ вече не са безпристрастни съпредседатели на Международната група за поддръжка на Сирия, изразявайки съмнение в готовността на Вашингтон да нанесе удари срещу Фронта „Ал Нусра“.
„Кери всеки път ме уверява, че Фронтът „Ал Нусра“ представлява същата терористична опасност като „Ислямска държава“. Но Фронтът не се пипа. Това е парадокс“, посочи той, допълвайки, че не може да „вярва на 100%“ на САЩ