„Лаборатория Касперски“ разкри мрежа от компютърни „супершпиони“

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е измислила как да скрие шпионски софтуер дълбоко в харддискове, произвеждани от редица топ компании, включително Уестърн Диджитал, Сийгейт и Тошиба, предаде Ройтерс, цитиран от dariknews.bg. Това е позволило на АНС да шпионира повечето компютри по света.

Програмата е една от няколкото западни операции за кибершпионаж, разкрити от базираната в Москва антивирусна лаборатория Касперски.

Касперски съобщи, че е открила в 30 държави персонални компютри, на които е била инсталирана една или повече шпионски програми. Най-много заразени компютри са били намерени в Иран, следван от Русия, Пакистан, Афганистан, Китай, Мали, Сирия, Йемен и Алжир.

На мушка били взети държавни и военни институции, телекомуникационни и енергийни компании, банки, ядрени изследователи, медии и ислямски активисти.

От Касперски отказаха да назоват публично страната, свързана с кибершпионската кампания. От руската лаборатория все пак посочиха, че тя е тясно свързана с вируса Стъкснет, използван от АНС за атака срещу ирански обект за обогатяване на уран.

Бивш служител на американската разузнавателна агенция признал пред Ройтерс, че анализът на Касперски е точен. Говорител на АНС отказа коментар по случая. От Касперски публикуваха вчера техническите детайли на своето изследване.