Към 2035 година Русия ще има собствен програмен език и телепортация

Днес правителството на Руската Федерация избира работна група, която ще работи върху плановете за финансиране на перспективни технологични изследвания, които през следващите 20 години биха могли да издигнат руската икономика до световно ниво. Разпределението на финансирането ще става в рамките на Националната технологична инициатива (НТИ) – държавна програма, съдържаща конкретни мерки за развитието на перспективни отрасли в Русия, предаде kaldata.com.

Бъдещото развитие в рамките на НТИ включва девет ключови пазара (пътни карти), като за всяка от тях държавата ще задели десетки милиарди рубли.

Ето как изглежда матрицата на пътната карта до 2035 година:

  • Създаване на руски програмен език за паралелно програмиране
  • Абсолютно безопасна комуникация с помощта на квантова връзка
  • Мобилни оператори от нов тип за роботизирани безпилотни системи
  • Ново поколение на Глобалната мрежа, в което се използват неврокомпютърни интерфейси
  • Квантова телепортация
  • Други

Националната технологична инициатива е създадена от Агенцията за стратегически инициативи (АСИ). Според указанията, правителството на РФ заедно с Агенцията за стратегически инициативи, Руската академия на науките (РАН), водещите университети и обединения бизнес подготвиха първия доклад. Подобно доклади ще се представят на всеки 6 месеца.

През следващите 5-7 години се предвижда цялостната замяна на чуждите чипове и други елементи с руски. След това се предвижда изграждането на нова технологична структура и реиндустриализация.