Къде изчезна Анна Петренко, диспечерът на полет MH17?

Дом на А.К. Жиро. Елемент на декора

Холандските следователи така и не успяха да намерят свидетели на катастрофата на малазийския Боинг 777 в Донбас. Безследно изчезна диспечерката от Днепропетровск Анна Петренко, която ръководеше полет МН-17 в деня на страшната катастрофа. Няма го и пилотът Владислав Волошин, за когото се предполага, че е изстрелял ракетата, насочена към малайзийския граждански самолет, публикува glasove.com.

Одиозният съветник на министъра на вътрешните работи, депутатът  от Върховната Рада Антон Герашченко, неведнъж в скандални екстремистки изказвания е твърдял, че правозащитни украински власти разполагат с повече от двама свидетели и това е достатъчно. Става дума за „хора от Донбас, запечатали инцидента с помощта на фотоапарати“. Впрочем дори те не бяха представени на международното следствие.

И руски правозащитни органи, и представители на международната разследваща група, са отправяли запитвания до украинското Министерство на външните работи за възможността да осъществят контакт с Волошин и Петренко. Никой така и не е получил отговор.

Следственият комитет на Русия все пак успя да открие един свидетел по делото за падналия Боинг 777 – украинския гражданин Евгений Агапов, отбиващ военната си служба като авиомеханик във военно-въздушните сили на Украйна. Днес в Русия му е предоставена държавна защита.

Агапов разказа, че малайзийският лайнер е бил свален от капитана от украинските ВВС Волошин, за което веднага получил орден от Порошенко. А след това заедно с наградата сякаш се изпарил.

За диспечерката Анна Петренко е известно, че спешно са я пратили в отпуск. След което никой никога не я е виждал. Изчезнала и страницата и в социалните мрежи.

На 13 октомври тази година Международната комисия за разследване на трагедията обяви своите заключения. Само дето в доклада липсват показанията както на Петренко, така и на Волошин. Липсват и въпросите къде и кога са изчезнали тези ключови свидетели. Журналисти от тв-програмата „Моментът на истината“ попаднаха на следи от пропадналата диспечерка, но самата тя не бе открита.

Анна Петренко и Владислав Волошин най-вероятно не са между живите. Още повече, че дори най-близките им нямат връзка с тях. А „фотографиите“ също потънаха вдън земя…

Превод от руски: Елена Дюлгерова /pravda.ru/.