Кучма: Европа ни кара да паднем на колене, разпадаме се

Европа ще постави Украйна на колене – страната няма да дочака помощ от нея. Това заяви бившият президент на страната Леонид Кучма в четвъртък (22 юни) на Международния форум „Изгревът на Европа: историческа закономерност на цивилизационния напредък“, предаде ТАСС.

„Радваме се на свободен избор, Европа, търговия с нея, но какво търгуваме с нея – освен пшеница, мед, няма нищо, а квотите са много тежки“, подчерта той. „През първото тримесечие ние си избирахме квота, а сега европейците ни карат да паднем на колене и искат да изсичаме горите си и да им ги доставяме. Къде им е помощта за Украйна? Когато сме бедни, на кого ще сме нужни?“.

Кучма констатира още, че в Европа вече всички са забравили за Украйна. „Вижте пресата в Европа – там отдавна няма и спомен за Украйна“, каза той.

Според него всичко това се случва поради факта, че във Върховната рада и сред политиците царуват само „караници“ и всички „се заиграват“ с Донбас. „Защо никога не сме били държава? И днес мнозина, дори във вътрешността на Украйна, смятат, че не сме обект, а субект на политиката. В страната има война, а ние нямаме единство сред политическия елит, какъвто също няма“, констатира бившият президент. Превръщаме се в суровинен придатък, остана ни само химията и селското стопанство. Накъде вървим?“, възкликна той.

Бившият президент призова Украйна да започне да се „занимава със своите проблеми. „Стига сме ходили с протегната ръка по света – бюджетът ни е 70% кредити“, отбеляза Кучма.

„Ако не се опомним и не започнем да се занимаваме със собствените си проблеми, извинете ме, тук няма да помогнат никакви формати – никой няма да направи нищо за нас“, заключи бившият президент на Украйна.