Културното събитие на годината ще бъде в Двора на Кирилицата в Плиска

Културното събитие на годината – откриване на крепост „Кирилица“ и стена с барелефи на писатели от над 10 народности!
27 юли 2017 година – ден на Свети Седмочисленици в културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата“ ще се открие крепост „Кирилица“.

Цитаделата е изградена на две нива. Залата „Създаване на Кирилицата в Плиска“ е разположена на първия етаж. В нея са подредени уникални дърворезби и пана, представящи създаването на буквите и утвърждаването им за официална църковна и държавна писменост.
Външна каменна стълба води посетителите към зала „Българска слава“. Експозицията там разказва за великите дела на владетелите управлявали държавата от първопрестолна Плиска.
На 27 юли ще бъде открита и стена с 14 барелефа на писатели от десет държави на Кирилския свят – България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан.
Предстои да се създаде алея на писателите. Там ще бъдат поставени над 100 бюста на автори от различни държави творящи на Кирилица. Стената с барелефи ще се обогатява с образи на още писатели.
Събитието ще бъде почетено от високопоставени държавни лица, министри, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, посланици, областни управители, кметове, интелектуалци.
В програмата ще участват легендарната народна певица Валя Балканска, 100 родопски гайдари и други изпълнители.
В деня на откриването от 14:00 до 18:00 часа – вход свободен за всички посетители.
Крепостта „Кирилица“ е част от културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата“ в Плиска.

Източник: sputnik.bg