Кукловодите на политиката: Кой всъщност дърпа конците в Белия дом?

Американският журналист и анализатор Мартин Бъргър наскоро разкритикува жестоко американския президент и неговия кабинет.

Неотдавнашното изявление на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър за изпращане на повече войски в Ирак и Сирия, въпреки многократните твърдения на президента Обама, че САЩ няма да се ангажира с нова мащабна наземна война, показва кой „дърпа конците в Белия дом“, пише Бъргър в статия за онлайн списанието „Ню ийстърн аутлук“ на Института по ориенталистика на Руската академия на науките, предаде fbr.bg.

„Изявлението на Аштън Картър ясно ни показва кой е шефът във Вашингтон, тъй като именно оръжейните гиганти имат последната дума за всичко в днешна Америка, те „дърпат конците“, като оставят на президента на САЩ ролята на послушна марионетка“, твърди той.

Авторът пише още, че в опит да запази така наречената „американска хегемония“ с щикове, Вашингтон харчи една трета от всички военни разходи в света за скъпи оръжия, вместо да ги използва за подобряването на живота на американския народ.

Особено критичен е към републиканските сенатори Джон Маккейн и Линдзи Греъм, които призовават за атака с всички средства срещу Сирия, а освен това и настойчиво искат да се утрои броя на американските военни сили в Ирак, както и да се изпратят също толкова войски и в Сирия.

„Греъм стигна дотам да предлага план за нахлуване в Сирия, според който до 100 хиляди войници от Саудитска Арабия, Египет и Турция ще бъдат подкрепени от около 10 хил. американски войници.“

„И преди са предлагани съвместни интервенции на САЩ и арабските сили в Сирия, особено от Джон Маккейн, който се радва на тесни връзки със саудитски политици, които използва, за да извлече изгода от военните договори между САЩ и Саудитска Арабия.“

Бъргър пише, че „скритите кукловоди“ не само, че са убедени в пълния си контрол над Белия дом, но и над целия свят.

„Те са създали своя собствена коалиция срещу Даеш („Ислямска държава“/ИД), провеждайки военни операции на териториите на суверенни държави без никакво съгласие. Това е пряко нарушение на член 51 от Хартата на ООН, която изрично забранява такъв курс на действия без решение на Съвета за сигурност на ООН“, обяснява той.

„И е малко вероятно тези своеволни американски политици да ги интересува дали ще получат съгласието на Ирак или Сирия, за да започнат нова военна кампания срещу тях. Приемат, че ООН и нейният Съвет за сигурност са безполезни реликви от миналото, които могат лесно да бъдат пренебрегнати“, допълва той.

Ето защо журналистът призовава международната общност да не подкрепя „новата авантюра“ на „американски военни кукловоди“, които „агресивно бомбардират другите страни“.

Той предлага да се създаде безпристрастен съд, който в крайна сметка да накаже „тези военни подстрекатели в САЩ, Великобритания и другите покорни американски съюзници, които са отговорни за въоръжените конфликти, хаоса, бедността и глада“.