Крим прие новата Конституция

Парламентът на Крим прие новата Конституция на региона, за която са гласували 88 депутата.  Република Крим и градът с федерален статут Севастопол бяха включени в списъка на субектите на Руската федерация в Конституцията на Русия. Новата редакция на Основния закон на страната беше публикувана днес на официалния сайт за правна информация.

Двата нови субекта са включени в списъка по член 65 от Глава III от Конституцията на Русия – „Федеративно устройство“. Съгласно документа, Крим представлява « демократична правова държава в състава на Руската Федерация». «Територията на републиката е единна и неделима част от територията на Русия», се казва още в новата Конституция на Крим.

Конституцията на Крим съдържа 10 глави и 95 члена, като основните точки на документа са сходни с членове от Основния закон на Русия. В текста се посочва, че източникът на властта на Република Крим е кримският народ,  която е част от многонационалния народ на Руската Федерация. Отбелязва се също «пряк израз на върховната власт на народа са – референдум и свободни избори», а превземането на властта и присвояването на правомощията на властта са недопустими. Конституцията регламентира три официални езика: руски, украински и татарски.
«В Република Крим се признава принципът на многообразие на културите, осигурява се тяхното равноправно развитие и взаимообогатяване», гласи текста на новата конституция.
Най-високопоставеното длъжностно лице, съгласно конституцията е главата на републиката, който се избира от депутатите на Държавния съвет на Крим, с мандат от 5 години и не може да заема тази длъжност повече от два последователни мандата.

Държавният Съвет на Крим ще предложи кандидатурата на Сергей Аксьонов за поста на държавен глава на Крим. Предложението ще бъде изпратено на президента на Русия Владимир Путин преди провеждането на изборите, съобщи РИА Новости.

По-рано Държавния Съвет и Законодателното събрание на Севастопол, подготвили съвместен проект на обръщение към руския президент Владимир Путин за провеждане на избори в регионите на законодателната си власт през септември 2014 година.