Крим отбелязва 2 години от референдума за присъединяването към Русия

Жителите на Крим ще отбележат втората годишнина от историческия референдум, който върна полуострова в състава на Русия. Във всички малки и големи градове са планирани тържествени мероприятия по случая – митинги, шествия, изложби и др., разказа пред ТАСС министърът на културата на Крим Арина Новоселская.

Основните мероприятия по случай годишнината ще се проведат в столицата на републиката – Симферопол. В празничното шествие от сградата на Министерския съвет до Държавния съвет ще участват над 1,5 хил. души, разказа Новоселская.

В сградата на Държавния съвет днес ще бъдат открити три изложби: за Кримската пролет, историята на парламента и ще бъде представена иконата „Пресвета Богородица Азовска“, разказа министърът. В Ялта е планирано тържествено събрание в администрацията на града с участието на ветерани и членове на обществени организации и политически партии.

В Крим доста по-широко ще бъде отбелязан 18 март – датата, на която бе подписан междудържавният договор за приемането на полуострова в състава на Руската федерация. Този ден е обявен за официален неработен ден в региона.

Хроника на събитията

16 март 2014 г. е исторически ден за Крим и Севастопол. На този ден се проведе референдумът, според резултатите от който полуостровът бе присъединен към Русия.

В листата за гласуване на референдума бяха внесени два въпроса: „Подкрепяте ли присъединяването на Крим с Русия като субект на РФ?“ и „Подкрепяте ли възстановяването на действието на Конституцията на Република Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна?“. За първи път в историята бюлетините са напечатани на три езика – руски, украински и кримско-татарски, припомня ТАСС.

На референдума присъстват 135 наблюдатели от 23 страни. Още 1240 наблюдатели представят кримските организации.

Избирателната активност в Севастопол още в 12 ч. достига 50 %, като това е рекорд за полуострова.

Предварителните данни за резултатите от референдума са оповестени преди полунощ на същия ден. За присъединяването на Крим към Русия са гласували 95,5 % от жителите на републиката и 93 % от Севастопол.