Кремъл: Ударът срещу Сирия е агресия срещу суверенна държава

Руският президент Владимир Путин смята, че американският удар по Сирия ще навреди на отношенията с Русия и е сериозна спънка за създаването на коалиция за борба с тероризмас участието на двете страни. Това заяви  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Взгляд„. „Този ход на Вашингтон ще нанесе съществена вреда на руско-американските отношения, които и без това са в плачевно състояние“, каза Песков

Владимир Путин назова ракетния удар на САЩ срещу сирийска военновъздушна база за агресия срещу суверенна държава и опит да бъде отвлечено вниманието от жертвите сред мирните иракчани,  заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция РИА „Новости“.

По думите му ударът е „нарушение на нормите на международното право и то заради напълно измислен повод“. Причината е, че сирийската армия „не разполага със запаси от химическо оръжие“.

Всички тези запаси бяха унищожени и това е регистрирано от Организацията за забрана на химическото оръжие и специалната организация към ОНН, допълни Песков.

Путин смята още, че западните държави пренебрегват употребата на химическо оръжие от терористи, което „съществено усложнява ситуацията“.

„Президентът също така вярва, че ударите по Сирия от страна на САЩ са опит да бъде отвлечено вниманието на световната общественост от многочислените жертви сред мирното население в Ирак“, казва още говорителят.

© twitter.com/abdullahciftcib Виктор Озеров

Въздушната атака срещу Сирия може да се възприема като акт на агресия от страна на САЩ срещу страна – членка на ООН, заяви и председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на Руската федерация Виктор Озеров, съобщава „Ройтерс“, цитиран от  Дневник

Той добави, че Русия ще настоява за спешна среща на върха на ООН. Боливия вече официално предложи това да се случи.

Според Озеров действията на САЩ могат да попречат на бъдещата съвместна борба с тероризма. Той обаче не уточни дали Москва е била предупредена преди началото на ракетната атака срещу военновъздушната база край Хомс.

Москва твърди, че в удара няма пострадали руски граждани. Губернаторът на Хомс съобщи, че загиналите са петима, сирийски медии казват, че армията на Асад е изтеглила самолетите си преди ракетния удар, който напълно е разрушил базата.

Американският президент Доналд Тръмп обяви на извънредна пресконференция, че преди да нареди атаката, е предупредил Русия за решението си. При нападението бяха ударени правителствени позиции. До атаката се стигна, след като във вторник сирийската авиация извърши химическата атака, в която загинаха голям брой цивилни.

Американските ракети са ударили самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари. Все още няма официална информация за загинали.