Кремъл: Ударите на руските ВКС в Сирия не са отмъщение за сваления Ми-25

Ударите на руската авиация срещу обекти на групировката „Ислямска държава“ в Сирия са нанесени в рамките на продължаващата операция на ВКС на РФ. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на въпрос, дали бомбардировките са били отмъщение за гибелта на двамата руски пилоти в Сирия.

„Операцията на ВКС на Русия продължава и всичко това се осъществява в рамките й“, каза Песков, цитиран от РИА Новости.

Пилотите Ряфагат Хабибулин и Евгений Долгин загинаха на 8 юли, след като голям отряд на терористите атакува позициите на сирийските войски. Пробивайки отбраната, терористите можели да превземат господстващите височини. Пилотът на Ми-25 Ряфагат Хабибулин приел решение да атакува ислямистите, в резултат на което атаката на терористите била осуетена. Изразходвал бойния си комплект, на връщане вертолетът бил обстрелян от земята.

Вчера стана известно, че шест далечни бомбардировача Ту-22М3, излетели от Русия към Сирия, са нанесли удари по обекти на радикалната групировка „Ислямска държава“, в резултат на които са били унищожени голям лагер на ИД, складове с боеприпаси и бронирана техника, припомня РИА Новости.