Кремъл обеща контрамерки в отговор на разполагането в Германия на американско атомно оръжие

Решението на Германия да разположи на своя територия атомно оръжие на САЩ води до нарастване на напрежението в Европа, нарушава стратегическия баланс и ще изиска от Русия приемането на мерки за защита на националната й сигурност. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Разбира се, това е още една стъпка, за съжаление много сериозна, в посока увеличаване на напрежението на европейския континент“, заяви представителят на Кремъл.

„За съжаление, в случай на реализиране на тази стъпка, а може да се каже, че те уверено вървят към реализирането й, това може да доведе до нарушаване на стратегическия баланс в Европа и затова, безусловно, ще бъде необходимо приемането от страна на Русия на съответните контра-стъпки, контрамерки за възстановяването на паритета“, подчерта Песков.

„Това не е крачка в посока укрепване на стабилността, в посока повишаване на доверието и укрепването на сигурността в Европа“, констатира той.

Прессекретарят на руския президент не конкретизира ответните мерки на Москва.

„Това са тези стъпки, които ще бъдат необходими за осигуряването на националната сигурност на Русия и възстановяването на стратегическия паритет“, каза той.