Кремъл е крайно обезпокоен от продължаващия обстрел в Източна Украйна

Кремъл изрази сериозно безпокойство във връзка с продължаващия обстрел в югоизточната част на Украйна, което е в нарушение с Минските договороености.

„В Москва са крайно обезпокоени от продължаващия обстрел с използването на тежка артилерия и нарушаването на конкретните положения от Минските договорености“, съобщи ТАСС, цитирайки думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.
В Кремъл считат, че трябва да бъдат въведени санкции по отношение на Киев заради неизпълнението на Минските договорености, и съжаляват, че засега обвинения звучат само по адрес на Русия.

„По идея, въпросът за прилагането на санкциите срещу Киев е продиктуван от логиката на събитията“, заяви Песков, като призна: „Но единственото, което можем да направим е да изразим съжалението си във връзка с  това, че тази очевидна логика никой не иска да съблюдава“.

„Напротив, всички се опитват да обвинят Русия във всички смъртни грехове, което обратно, противоречи на логиката на развитие на събитията“, констатира Песков.

Прессекретарят на руския президент припомни, че Русия, Германия и Франция – това са „страни, които са гаранти на Минските договорености, които не са участници в конфликта“.

„Под съответния документ именно тези държавни глави поставиха подписите си в Минск, те гарантираха тези конкретни споразумения, които бяха подписани от представителите на Киев в присъствието на представители на ОССЕ“, напомни представителят на Кремъл.
Той е убеден, че „всички страни трябва да носят отговорността си за осигуряване на това, условията (на Минските споразумения) да бъдат изпълнявани“.

„Игнорирането на неизпълняването от една страна на Минските договорености няма да спомогне за нормализирането на обстановката, а по-скоро обратното“, подчерта Песков.