Кремъл: В момента трябва да се концентрираме върху план „А“ за Сирия

В Кремъл определяме като първостепенна задача изпълняването на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, а не подготовката на резервни планове. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„В момента ние се концентрираме върху план „А“ и считаме, че обсъждането и работата над реализирането на този план, на тази инициатива, която бе създадена по-рано от президентите на двете страни – това е нашият приоритет“, заяви представителят на Кремъл, коментирайки изказването на Вашингтон за обсъждане на план „Б“ в случай на провал на споразумението за примирието в Сирия.

„Концентрираме се изцяло върху задачите, формулирани от президентите на двете страни. Считаме за преждевременно да говорим изобщо за каквото и да било други планове. Сега задачата е да постигнем прекратяване на огъня по отношение на групировките, подкрепящи инициативата на двамата президенти“, добави Песков в отговор на въпрос, дали Москва разполага със свой план „Б“.

Вашингтонският план „Б“

По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон и съюзниците му в момента активно обсъждат план за действие в случай, че прекратяването на огъня и установяването на мирен процес в Сирия се провалят. „Сега се води съществено обсъждане на план „Б“ в случай, че не постигнем успех на масата за преговори“, заяви той, като не поясни в какво именно се състои алтернативният вариант за действие.