Кремълският балет ще танцува в Банско

От 5 до 10 януари 2017 година под патронажа на кмета Георги Икономов в планинската община ще се проведе Третия международен балетен фестивал „Банско 2017 година“. Три завладяващи балетни спектакли ще бъдат представени от Балета на Държавна опера – Варна, съобщава дарикнюз.бг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 8 и 10 януари на сцената на читалище „Никола Й. Вапцаров“ ще бъде представен „Дон Кихот“ със специалното участие на Егор Мотузов, премиер солист на Кремълския балет. Балет по музика на Лудвиг Минкус, хореография Сергей Бобров и художник Кристина Фьодорова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От своето първо представяне през 1869 година в Московския „Болшой театър“ досега „Дон Кихот“ е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Постановката е плод на сътрудничеството с Държавния театър за опера и балет в Красноярск. За това допринася хореографът Сергей Бобров.

На 9 януари 2017 година в Банско ще се играе „Жизел“. Прочутият балет е в хореографска интерпретация на Сергей Бобров, заслужил артист на Русия. Романтичната любов на Жизел и Алберт преодолява границата между живота и смъртта. Варненските балетни артисти ще пресъздадат този вечен сюжет, под ръководството на асистент-хореографите Олеся Алдонина, Демид Зиков и репетитора на Болшой театър Сергей Антонов, с красота и изящество, присъщи на голямото балетно изкуство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Със специалното участие на Саори Коике и Егор Мотузов, солисти на Кремълския балет. Балет по музика на Адолф Адам, хореография Сергей Бобров – заслужил артист на Руската Федерация.

Пети и шести януари са дните, в които зрителите ще имат възможността да се насладят на „Лешникотрошачката“ със специалното участие на Саори Коике, прима балерина на Кремълския балет. Един балет-приказка в две действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, музика на Пьотър Чайковски по приказката на Ернст Теодор Амадеус Хофман.

 

Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения, среща крал и кралица, мишки и цяла армия от оловни войници. Куклите й показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.

Начален час на спектаклите – 18:00 часа. Билети се продават в Посетителския информационен център и в читалище „Никола Вапцаров“ – Банско.