Красотата на Камчатка (фото)

Известният руски фотохудожник Игор Шпильонок представи серия удивителни портрети на животни на Камчатка и незабравими изгледи на Кроноцкия резерват. Тригодишната му одисея е посветена на 100-годишнината на системата резервати в Русия.

Неговите герои са майката-лисица с едно смешно рижаво малко, излегнало се на слънцето кафяво мече… Отделно място заемат вулканите на Камчатка. Удивителни кадри на Ключевската планина – най-високия активен вулкан на Евразийския континент – 4850 метра. Омагьосва те с прекрасния си и зловещ вид Долината на смъртта – тук гине всичко живо, дали от вулканичните газове, дали от нещо друго и неизвестно. Местните наричат тази долина „дяволско гробище“, защото никой – нито звяр, нито човек – не се е връщал жив от там. На други експедиции в други резервати фотохудожникът беше прекарвал по максимум 2 седмици, а на Кроноцкия резерват той посвети половин година. Ето какво разказва самият Игор Шпильонок:

– Кроноцкият резерват, както всички признават, е най-яркият, най-прочут и дори фантастичен не само в Русия. По света може и да има една-две територии, които могат да се сравнят с него. Това място е мечта за всички фотографи на дивата природа. Главното богатство на Камчатка е именно дивата природа.

Миналата година фотографът преодоля 30.000 километра по руски резервати. Според него, благодарение на резерватите са спасени такива животни, като самурът, бобърът, а днес на няколко специално охранявани територии успешно се възстановява числеността на зубъра. Резерватната система е едно от нещата, с което нашата страна по право може да се гордее. Цел на проекта на фотографа е да промени отношението на обществото към дивата природа, да разкаже за резерватите на колкото се може повече хора:

– Моята свръхзадача е да се промени отношението на хората към дивата природа, към резерватите и националните паркове. Какво е фотографията? По емоционално въздействие фотоснимките и хубавите филми за природата представляват едно мощно оръжие, което оказва силно въздействие. Не крием сълзите си, когато гледаме някакви силни снимки. Те могат да променят отношението на хората, от врагове да ги превръщат в съюзници.

Експедицията на фотохудожника е блогърски проект. По записи и снимки в интернет всички желаещи могат да гледат неговите пътешествия из Русия и с очите на художника да видят природната красота и редки животни, каквито не се срещат никъде другаде, освен в резерватите.

Източник: Гласът на Русия