Край старозагорското село Любеново се поклониха пред паметта на последните жертви на Руско-турската освободителна война

Край старозагорското село Любеново се поклониха пред паметта на последните жертви на Руско-турската освободителна война

Стара Загора, 16 юни /Румяна Лечева, БТА/
Венци на признателност пред паметта на 16 загинали край старозагорското село Любеново при завръщането си от Руско-турската освободителна война сапьори – казаци положиха 141 години по-късно десетки местни жители, ученици, представители на Единния казашки съюз в България.

Върху бялата мраморна плоча , поставена две години след края на Освободителната война на метри от трасето на някогашната Баронхиршова железница, личат имената на старши унтерофицер Иван Яремчук и още 12 редници от състава на някогашната 3-та рота при 6-и сапьорен батальон. Неизвестни са останали други трима свързочници, които са се издавили в придошлите от летен порой на 16 юни 1878 година води на река Сазлия.
Повече от оскъдни са документите за трагичното събитие, при което речните води събарят мост по линията и в дерето пада открит вагон и локомотив, превозващ последните части на руската армия към родината. В словото си генерал Георги Владев, председател на сдружение „Единен казашки съюз в България“ припомни че това са били на практика последните жертви във войната, предполага се че поне част от тях са били от състава на ескадрона, командван от капитан Александър Бураго, който на 15 януари 1878 г. завладява Пловдив.
Казашкият гроб край село Любеново е в списъка на над 500-те паметника и паметни знака, разказващи за руско-турската война /1877-1878/.