КПРФ внесе законопроект за разпределяне на забранените за внос храни сред нуждаещите се

Група депутати от КПРФ (Комунистическата партия на Руската федерация – бел.ред.) начело с лидера на партията Генадий Зюганов внесоха в Държавната дума на Русия законопроект, който предлага изземане в собственост на РФ хранителните продукти, забранени за внос, и раздаването им на нуждаещи се, както и изпращането им във вид на хуманитарна помощ в други държави, предаде ТАСС.

В пояснението към инициативата депутатите припомнят, че от 6 август е започнало унищожаването на забранените за внос в РФ продукти и храни, произведени в САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Законопроектът предвижда, че тези категории хранителни продукти и продоволствия „подлежат на изземане и преминаване в собственост на Руската федерация“.

Иззетите стоки ще се изпращат за оказване на „безвъзмездна помощ на социално слаби, пострадали от природни бедствия и други извънредни ситуации групи от населението, както и на други лица, оказали се затруднена ситуация, изискваща материална помощ“.

Предлага се също иззетите стоки да се изпращат „за оказване на хуманитарна помощ на чужди държави, техните федерални и общински структури, международни, чужди учреждения, физически лица, представители на чужди държави или лица без гражданство, бежанци, вътрешно разселени лица, в това число и пострадали при военни, въоръжени конфликти, терористични атаки, природни бедствия и други извънредни ситуации“.

Позицията на властите

По-рано руският министър на земеделието Александър Ткачов заяви, че разпределянето на продукцията със съмнително качество би било неправилно, като отбеляза, че решението за унищожаване на санкционните продукти е основано на световната практика.

„Ако това е контрабанда, то тя подлежи на унищожаване. Тази продукция е със съмнително качество. Ние не можем да си позволим тя да се доставя в магазините ни, и няма да рискуваме здравето на нашите граждани“, каза министърът.

Според Ткачов, разпределянето на продуктите може да доведе до корупция по места. „Второ, ако тези продукти се разпределят според неясни решения, къде е гаранцията, че няма да има корупция, че няма да има превишаване на пълномощията“, заяви министърът.

„Смятам, че ние постъпихме правилно, отсякохме, и решението е напълно оправдано. Най-важното е многократното понижаване на контрабандата на хранителни продукти  на руска територия, и в голяма степен това ще повиши качеството на продуктите“, съобщи министърът. По думите му, унищожаването ще бъде голям урок за псевдопредприемачите, опитващи се чрез транзит и трети страни да внасят некачествена продукция.

Кремъл призова да не се преувеличава проблема с унищожаването на продуктите и обърна внимание на това, че става дума за контрабанда и некачествена продукция. „Безусловно, визуално това изглежда сигурно не много приятно“, отбеляза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки етичния елемент от унищожаването на продуктите.

По думите му, обаче, става дума за чиста контрабанда, не притежаваща каквито и да било сертификати, и никой няма да поеме отговорност да гарантира, че тази продукция, която може дори да изглежда апетитно, не е опасна за здравето на човека.