Котки и прасета в борба за „Златния зъб”

Днес 15 април в столицата на Северна Осетия – Владикавказ – ще започне VI-ия Международен кинофестивал „Златният зъб”. Това е единственият в света фестивал за животни-актьори и работещите с тях хора. Неговата награда наричаt „Оскар” за животните.

Заминаването за фестивала от Москва за Владикавказ беше истинско представление за пътниците на една от гарите в Москва. На платформата на гарата важно ходеха кучета, зад тях – лама, а след това носеха котки, папагали и триметров питон. Всички „актьори” бяха придружени от собствениците и дресьорите си. И всички заедно пътуваха в отделен вагон. А в деня на откриването на фестивала по същия начин, всички заедно, те ще дефилират на червения килим. Това е традиция!

„Златният зъб” се провежда в Русия от 2000 г. насам. Наистина, не всяка година – веднага след като се натрупват нови интересни филми с участието на животни. Освен традиционните кино номинации – „Най-добър филм, актьор, режисьор” на този форум се присъжда награда за най-добро партньорство и най-добра каскадьорска сцена. „Такъв фестивал няма никъде по света! – подчертава неговият президент Виктор Зуйков:

– Ние смятаме нашия фестивал за събитие за целия свят, защото никъде другаде няма нещо подобно. Преди две години в Холивуд се проведе празникът „Златният нашийник”, но през 2013 г. той не се състоя, както и през 2014 г. Засега не е ясно дали той ще се провежда повече или не. Но, във всеки случай, ние ги изпреварихме с 12 години!

Както на всеки един фестивал, на „Златния зъб”, освен гледането на филми ще има и творчески срещи с артистите, и показателни представления на дресьорите и каскадьорите, и кръгли маси. Наградата е сребърна статуетка с изображение на животно, но животното всеки път е ново. Тази година това е барс.