Косачов: САЩ се увлякоха със санкциите и вече не знаят какво да правят с тях

САЩ се увлякоха със санкциите и самите те вече не знаят какво да правят с тях, при което ограниченията могат дълго време да „живеят“ независимо от основанията, поради които са били въведени, счита председателят на м еждународния комитет на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов, предаде РИА Новости.

Американският финансов министър Джейкъб Лю съобщи по-рано, че санкциите, въведени от САЩ срещу Русия, са насочени към „центровете на властта, в които се разработват решенията“.

„От разсъжденията на главния финансист на САЩ трябва, както разбирам, да произлезе, че целите на санкциите се считат за избирателни, за разлика например от икономическите мерки по отношение на Куба, където САЩ навремето използваха „широко ембарго“. Явно ние даже трябва да сме признателни за тази избирателност – та нали можеше да се сблъскаме с цялата мощ“, пише председателят на Съвета на федерацията на страницата си във Facebook.

Неотдавна САЩ удължиха санкциите срещу руски физически и юридически лица, тъй като те представлявали изключителна заплаха за сигурността и външната политика на страната. Това каза лично американският президент, припомни сенаторът.

„Така че най-страшната заплаха за интересите на най-могъщата държава в историята на планетата представлява например, съществуващият в списъците „деецът от ДНР, писателят-фантаст Фьодор Берьозин“ и „общественият деец Александър Залдостанов („Хирург“). Освен това, сред „центровете на властта, в които се изработват решенията“ фигурират и Ялтинското филмово студио и недържавният пенсионен фонд на „Сбербанк“. Мисля, че такива „центрове на властта“ в Русия са абсолютно откровение за нейните граждани“, пише още Косачов.

При това Лю сам признава, че ограничителните мерки са мощно политическо оръжие, което не бива да се използва с лека ръка. Трудно е да се спори с това твърдение, но е и трудно да се отървем от усещането за известно главозамайване, добавя депутатът.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви по време на посещението си в Москва, че „санкциите ще бъдат отменени, ако всички точки от Минските споразумения бъдат изпълнени“, дава като пример Косачов. Нито Русия, нито САЩ са участници в тези споразумения и съответно всичко зависи от трети страни, при това още воюващи помежду си. Координаторът на държавния департамент на САЩ за санкциите Даниел Фрид заяви, че ограничителните мерки ще продължат да действат дори и в случай на изпълняване на споразумението от Минск и ще бъдат отменени само след като Крим бъде върнат на Украйна. Тоест, никога, категоричен е Косачов.

В изказването си Лю отбелязва още, че своевременната отмяна на международните санкции е важен елемент от механизма за оказване на натиск, в противен случай доверието към САЩ и съюзниците им ще бъде подкопано, което ще се отрази негативно на бъдещото използване на санкциите.

„Според мен, САЩ просто се увлякоха с тези санкции и вече самите те не знаят какво да правят с тях. А спомняйки си прословутата поправка „Джексън-Ваник“, можем да предположим, че в САЩ санкциите могат да живеят десетилетия независимо от основанията, поради които са били въведени. Затова – да, главозамайването тук е неуместно.  Но някак си много ясно присъства“, каза сенаторът.