Косачов: Русия трябва да отвърне симетрично на „репресивните решения“ на ЕС

Отговорът на „репресивните решения“ на Евросъюза, който ограничи свободния достъп в Европарламента на постоянния представител на РФ при ЕС Владимир Чижов и руската делегация, трябва да бъде аналогични действия от страна на Русия. Това заяви представителят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачов, предаде РИА Новости.

Във вторник Европарламентът прие решение да ограничи свободния достъп в асамблеята на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в отговор на черния списък за недопускане на територията на РФ на някои европейски представители, съобщиха от пресслужбата на председателя на ЕП Мартин Шулц. Освен това ЕП преустанови взаимодействието си с комитета за парламентарно сътрудничество ЕС- Русия и ще допуска в ЕП депутати от Държавната дума и членове на Съвета на федерацията на РФ с еднократни пропуски.

„Не трябва да бъде така. И отговор на днешните репресивни решения на Евросъюза трябва да са аналогични действия от страна на Русия – симетрични или несиметрични, но задължително трябва да има такива. Не ние първи произнесохме съответните думи, но последната думи ние в никакъв случай не бива да отстъпваме“, написа сенаторът на страницата си във Facebook.

По думите на Косачов, поредните „репресии на Евросъюза“ вече не са изненада за никого, но този път са срещу руското представителство при ЕС, както и руските политици, влизащи в двустранния комитет за парламентарно сътрудничество. „Логиката не впечатлява особено със своята обмисленост, по-скоро ни кара да се съмняваме в здравия разум на нейните автори. Но при това тя е напълно ясна: на всяка цена да бъде казана последната дума, правото да се наказва и помилва“, отбелязва още депутатът.

„Това е не просто демонстративно игнориране на факта, че руската мярка е ответна. Това е желание да се докаже, че ответни мерки на действията на Запада не може да има по принцип, защото те не могат да бъдат никога…“, пише Косачов. Според него по тази логика търговските санкции на ЕС са компетентни, а ответните решения на Русия нарушават принципите на СТО и на пазарната икономика. „Черните списъци на ЕС са справедливи, а руските – противоречат на международното право. И това е навсякъде. И това е част от по-голямата игра на Запада, бореща се до смърт за монопол над „истината“, заключи той.