Косачов: Решението на CAS по отношение на руските лекоатлети е политизирано

Председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията на РФ Константин Косачов счита, че решението на Спортния арбитражен съд (CAS) от 21 юли, което не позволява на руските атлети да участват в Олимпийските игри в Рио де Жанейро, е политизирано. Това той заяви в интервю, публикувано в понеделник във в. „Известия“, предаде ТАСС-

„Решението, което носи не толкова избирателен характер, което се използва по отношение не на отделни спортисти по силата на едно или друго отношение към допинга, а по отношение на страната на произход на тези спортисти, не може да бъде нищо друго, освен политизирано“, цитира изданието думите на политика.

Косачов подчерта още, че отсъствието на руските спортисти на Олимпиадата ще осигури победа за другите участници в Игрите. „Те никога няма да могат да кажат на децата и внуците си, че са били по-бързи, по-високи и по-силни. Този лозунг на олимпийското движение при отсъствието на един от най-силните олимпийски отбори в света – руския – винаги ще изглежда като „вие победихте в отсъствието на най-силните“, добави депутатът.

Въпреки че решението на Международния олимпийски комитет (МОК) се оказа не толкова радикално, няма особени поводи за радост, отбеляза още Косачов. „Сега ще чакаме серия от нови решения, вече „отраслови“, и това при всички положения работи и срещу нашите спортисти, и срещу Русия“, подчерта той.