Косачов: Референдумът във Великобритания показа, че ЕС не успя да стане удобен за населението

Проектът ЕС не стана разбираем и удобен за обикновените европейци. Той не се справи с голяма част от предизвикателствата на съвременността. Това заяви председателят на комисията по международни отношения в Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачов, предаде РИА Новости.

На проведения вчера референдум за членството на Великобритания в ЕС, според прогнозите на водещите телевизионни канали, преобладават гласовете, подкрепящи излизането на страната от съюза.

„Разбира се, да се прави задълбочен анализ на референдума ще бъде възможно само след окончателното изясняване на резултатите от него. Но фактът, че привържениците и противниците на членството в Евросъюза в една от най-големите и важни страни в алианса са почти еднакъв процент, във всеки случай говори за това, че най-значимият интеграционен проект на Европа наред с очевидните си постижения, не успя да реши основната си задача, а именно да стане разбираем и удобен за населението“, заяви Косачов.

Според него привържениците на излизането от ЕС сега заедно ще вдигнат глава, тъй като проблемът с несъответствието между амбициите на политическите лидери и очакванията на обикновените хора във всички страни от ЕС без изключение само се увеличава.

„И тя е свързана с колосалното бюрократизиране на ЕС, лишаващо го от мобилност в реагирането на новите предизвикателства като тероризма и екстремизма, проблемите от типа на мигрантския поток и нестандартните ситуации като разпадането на СССР и Югославия“, каза сенаторът.

Според Косачов същото може да се каже и за украинската криза“, „до голяма степен провокирана от необмислените и прибързани действия на ЕС по налагане на тази страна на едностранни, изгодни за Евросъюза условия за асоцииране, а сега – невъзможен за разрешаване заради политизираните и отново едностранни подходи на Брюксел за реализирането на Минските споразумения и водещата до задънена улица санкционна политика по отношение на Русия“.

„Както и да завърши Брекзит, изводи ще трябва да си направи на първо място ЕС и едва след това Великобритания“, каза още политикът.