Косачов: За пълноценен диалог между Русия и САЩ е необходим „вятър на промяната“ във Вашингтон

За пълноценния диалог между Русия и САЩ във Вашингтон е необходим „вятър на промяната“, и в този план кандидатурата на Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори е за предпочитане, счита председателят на международния комитет към Съвета на федерацията на Русия Константин Косачов, предаде РИА Новости.

В същото време дългосрочните проекти като разширяването на НАТО, строителството на ПРО или създаването на трансокеански икономически общности американците ще реализират при всеки стопанин на Белия дом, пише сенаторът на страницата си във Facebook.

„Всяко продължаване на business as usual, тоест продължаване на диалога (по-често монолога на САЩ) в този формат, като през последните 25 години, автоматично ще доведе до същите конфликти и безизходици, както и по-рано: разширяването на НАТО,  създаването на глобална ПРО и „затягането на въжето“ на постсъветските държави и по отношение на случващото се в Близкия изток“, отбеляза Косачов.

Според него, някакви шансове могат да се появят само при появата на фундаментално нови тенденции в Белия дом. „При това не задължително проруски тенденции. Просто на Вашингтон му е необходим малко свеж въздух, „вятър на промяната“. Тогава може да се изчистят някои неща и да се говори за нови параметри на диалога“, пише депутатът.

Според Косачов, на практика е невъзможно да се работи с политиците в САЩ (а и в Европа), обсебени от „демократичното месианство“, и „по-точно от геополитическата преориентация на целия свят към тях“. „Всякакви споразумения и компромиси по този път за тях са временни, а целите и задачите – непроменени“, подчерта председателят на международния комитет на Съвета на федерацията на Русия.

„В контекста на тези два фактора Тръмп изглежда малко по-обнадеждаващо, макар и нищо повече от това. Във всеки случай, той е способен да „разтърси“ Вашингтон и е прагматик, а не мисионер – за разлика от главната си съперница Хилари Клинтън. Навярно, би бил идеален изборът между Тръмп и Сандърс, защото и двамата биха означавали фундаментално нова страница в американската (а значи и в руско-американската) история. Но изглежда, че подобен избор засега изглежда е утопия“, счита Косачов.

Проблемът е само в това, че САЩ в голяма степен са заложници на собствената си редовна и системна работа във всяко направление, отбеляза сенаторът. „Ако те са започнали да правят нещо – да разширяват НАТО, да строят ПРО или да създават трансокеански икономически общности, то те ще ги реализират, независимо от това, кой е стопанинът на Белия дом“, добави Косачов. „Надеждата за това, обаче, че новите лица ще донесат нови идеи, се запазва. Затова ще очакваме изненади. Защото в обичайния режим и със „системните“ президенти от традиционните „кланове“ като Клинтън и Буш, със сигурност промени няма да има“, обобщи депутатът.