Косачов призова да бъде изучена Стратегията за национална сигурност, за да се избегне пристрастното тълкуване

Председателят на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов призова всички внимателно да се запознаят със Стратегията за национална сигурност на РФ, утвърдена от руския президент в края на 2015 г., и да не се доверяват на тълкуванията на документа, представени от политическите опоненти на Русия. Това сенаторът написа на страницата си във Facebook, предаде ТАСС.

„Това е най-важният по значимост и много дълбок по своето съдържание документ с изчерпателно излагане на същността на случващото се в света и перспективите за развитие на страната ни“, отбеляза Косачов и посъветва останалите „да не бъдат мързеливи и да го прочетат“. „Там ще се намери важен раздел за всички и за всеки“, добави той.

За централна теза на Стратегията депутатът счита пунктът за това, че „Русия може реално да гарантира националната си сигурност само чрез устойчивото вътрешно развитие – икономическо, социално, хуманитарно и политическо“. „Вече върху това се градят военните, антитерористичните и други мерки от силов характер“, каза Косачов.

Освен това, това е „документ, който не налага воля над другите, а отправя предложение за сътрудничество“, подчерта сенаторът.