Косачов: На „Евровизия 2016“ победи геополитиката, загуби музиката

Резултатите от „Евровизия 2016“ бяха продиктувани от геополитически съображения, като в конкурса победи „студената война“, а музиката загуби. Това е мнението на Константин Косачев, председател на комисията по международни отношения към Съвета на федерацията на Русия, за резултатите от музикалния конкурс, който завърши в събота с победата на украинската певица Джамала и песента й, посветена на депортирането на кримските татари, предаде ТАСС.

Косачев напомни, че тази година за пръв път бе разделено гласуването на зрителите, които поставиха на първо място руския певец Сергей Лазарев, класирал се трети, и това на професионалното жури. „В първия случай победи изкуството. Даже в Украйна на първо място зрителите поставиха Лазарев. Във втория случай победи украинската певица Джамала. Като се сумираха резултатите, връх взе геополитиката“, счита Косачов.

Според депутата на конкурса е загубила музиката, защото не е победила най-добрата композиция. Загубила е и „Евровизия“, защото вместо да бъде проведено честно съревнование, са взели връх политическите съображения.

По думите на руския парламентарист на губещата страна се е озовала и Европа, защото не е победила обединяващата „Ода на радостта“, а откровената „студена война“.