Корнелия Нинова: Няма да вадим България от ЕС и от съюзите, в които членува, но искаме възстановяване на отношенията с Русия

Няма да вадим България от ЕС и от съюзите, в които членува, но искаме възстановяване на отношенията с Русия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Нашата мисия, ако мога накратко да я представя, е в четири-пет важни неща, които ще представим през януари и на конгреса на партията, и като предизборна платформа и като наистина дългосрочна мисия на партията“, каза Нинова.

По думите й на първо място е битка с корупцията, кражбите и престъпленията на всички равнища. „От корупция в политическата система и в статуквото до битова престъпност с конкретни мерки, които ще огласим пред вас“, заяви тя.

„На второ място е икономика – мисия да създадем българска родна икономика и производство ,защото някой ден ще свършат европейските пари и България няма да има собствен БВП, което е фатално“, заяви Корнелия Нинова.

Като трети приоритет Нинова посочи образованието. „Нищо не може да се случи, и никакъв напредък и никаква мисия не може да се осъществи, ако нацията не е образована, затова третата ни мисия е образование свързано с икономиката“, каза лидерът на БСП.

По думите й на четвърто място е здравеопазването с конкретни мерки как да бъде решен проблемът в системата.

По отношение на Русия, Нинова потвърди позицията на БСП по тази тема. „Смятаме, че трябва да се положат държавнически усилия за подобряване на отношенията с Русия. Част от тези усилия е падането на санкциите, защото България губи от тях. Падането на списъка забрана за пътувания“, посочи Нинова.

Тя призова да се приключи темата с русофили и русофоби. „Обикновено ни атакуват от другата страна, че ние сме русофили и че ще сменяме курса на България. Няма да вадим България от ЕС и от съюзите, в които членува, но искаме възстановяване на отношенията с Русия на база на националния интерес на България“, каза тя.

Според нея в Европа не обвиняват в русофилство нито министрите на Австрия и Германия, които са поискали същото. На въпрос дали е инициирала среща с ген. Решетников и дали е поискала среща с него, Нинова заяви: „Не съм искала среща с този човек, нито в Москва, нито в България. Да срещала съм се с него. Да, разговаряли сме общ разговор пред други хора и никога не съм съгласувала с когото и да било кандидатурата на ген. Радев за президент на България“, подчерта Корнелия Нинова.